Heel actief timemanagement: zegt het voort

De wereld van Timemanagement kent vele goeroes. In 2008 heb ik wat zaken geprobeerd, maar met onbevredigende ervaringen. Getting Things Done (GTD voor de fans) van David Allen. Een werkweek van 4 uur door Tim Ferriss is natuurlijk een begeerlijke titel, maar niet alles in je leven is te outsourcen (Ferriss basisgedachte). Leuker werd het verdiepen in de wereld van het Lifehacken met boeken als Upgrade your Life Werk slimmer en sneller met Lifehacking van Gina Trapani, in het Nederlands vertaald door oa Martijn Aslander (ism www.lifehacking.nl) Toch is dit vooral tips & tricks met Outlook, Word, Macs en andere leuke dingen.

Kortom er was nog steeds geen bevredigende middenweg. Maar nu gevonden, na een opzwieper van het boekje The Myth of Multitasking door Dave Crenshaw. Op zich gaat het nergens over, maar de basisidee van dit boek: Multitasking is een leugen. Kan niet. Bestaat niet. We doen aan switchtasking en dat kost. Want dit gaat gepaard met switchingkosten, de tijd die je nodig hebt tussen twee verschillende taken. Of het kost aandacht, je vergeet belangrijke dingen of je besteedt te weinig aandacht aan mensen. Er dient dus een structurele verandering aan je persoonlijke systeem plaats te vinden. (Ikzelf moet onderkennen dat ik alles tegelijk doe, dus mateloos veel switch en tijd verlies. Dat ik alle kanalen open heb zoals mail, sms, MSN, twitter etc. Het zal minder moeten want ik word soms knettergek.) Wat wel belangrijk is om aan te geven wanneer je tijd hebt, herhalende afspraken te plannen zodat de belangrijkste mensen weten dat je er voor ze bent, maar niet continue.
Hier stopt de korte parabel met verwijzingen naar bv David Allen. Maar hier raad ik Zen to Done aan. Van de hand van Zenhabits master Leo Babauta. Walk the talk moet zijn motto zijn. Het boek is vertaald door weer het Lifehacking – collectief en hier te downloaden. Zen to done is een aantrekkelijke vereenvoudigde David Allen (ik mis de claim dat ook Steven Covey’s 7 habits ingevlochten zijn.)

OPGELET: Een belangrijke tip: schakel je omgeving in. Meldt dat je TM doet. Dus dames en heren meelezers, vrienden en vriendinnen: Bertrand is aan het Zen to Donen. Mijn targets de eerste drie maanden van het jaar: Verzamelen, Verwerken en Doen. En dat betekent dat niet altijd alle kanalen openstaan. Maar dat je dus soms geduld moet hebben. Een paar uur hoogstens want dan bel, mail, msn of twit ik je terug. Niets ergs aan, duidelijk toch. Voor jou en mij!

Babauta heeft inmiddels al een nieuwe boekproject lopen: Power of Less

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes