Ruby_on_Rails.svg

Op tijd leveren heeft een enorme waarde

In de werelden van Lean en Agile is tijd DE waardebepaler. Lean organisaties als AIRBNB en Slideshare groeien snel door online supersnel op klantwensen in te spelen. Ze doen dit door met kleine teams en agile ontwikkelmethodes (Scrum bijvoorbeeld) online markt te veroveren. Het zijn software bedrijven die hun klanten aan het werk (sharing) zetten. En software bedrijven gebruiken slimme tools.

De tools of choice dezer dagen zijn Open Source tools. Als u zich als manager daar nog nooit in verdiept heeft wordt dat gauw tijd. Met Open Source komen namelijk een serie voordelen die u aan kunnen spreken:

  • snelheid: er is al heel veel klaar in het Open Source domein;
  • geen kosten, Open Source is Open Source. U mag het (laten) gebruiken maar de rechten zijn voor de community;
  • hulp (veelal gratis) van duizenden slimme community leden;
  • hosting in de cloud, doorgaans in development gratis;
  • en meedoen met de groten.

Om met dit laatste te beginnen: nagenoeg alle sociale en internet platformen worden met behulp van Open Source software ontwikkeld. Ook de Spotifies en Twitters van deze wereld. Het betekent namelijk dat je met 0 euro (of dollar) kunt beginnen.

Ik heb een proef op de som genomen. “All you need” is een laptop en Internet en je bent ready-to-go. Met WordPress bijvoorbeeld (zie deze website) om snel een nette site in elkaar te zetten heb ik al ervaring. Met zijn “5 minutes famous installment” ben je klaar om er een serie widgets en plugins aan toe te voegen en publiceren maar.

Mijn ambitie ligt ergens hoger, dus ben ik aan de Ruby on Rails (RoR). Ruby is een object georiënteerde programmeertaal en Rails het ecommerce  -/ ebusiness platform dat daar bovenop is gebouwd. RoR omdat programmeurs die dit kunstje kennen het beste betaald wordt op deze aardbol . En omdat RoR al heel veel bouwstenen voorbereid en gedocumenteerd heeft klaarstaan. Of al door de community is gebouwd en beschikbaar gesteld. RoR wordt gebruikt bij Airbnb, Slideshare, GitHub, Soundcloud, Twitter en Shopify. Allen multi-miljard dollar bedrijven die snel groeien en mensen nodig hebben. Dus drijven ze de tarieven met elkaar op. De klassieke wet van de economische schaarste heerst hier wel natuurlijk.

Rails is niet een easy trip zoals WordPress. Er komen de klassieke programmeer- en database vaardigheden aan te pas. En om uw applicatie goed in de wereld te krijgen is goed design en een optimale user experience (UX) van essentieel belang. (Die laatsten overigens bepalen straks het succes van uw business.)

Om te kunnen beginnen heb ik, hoe voor de hand liggend, Agile Web Development with Rails 4, laten binnenkomen. (Jonge ambitieuze developers overigens kijken video’s om de trade te leren!). En wat heb je dan nodig? Nou Ruby dus, en Rails. MySQL een Open Source database platform. En een GitHub (www.github.org) account (gratis Open source en een fantastische reference guide als je vastzit) en een Heroku account (www.heroku.com). GitHub regelt de versiebeheer van de applicatie en maakt het mogelijk om met anderen snel te ontwikkelen. Heroku is een cloud hosting platform zodat de applicatie gehost wordt en testers en klanten het kunnen bekijken. In development is dit gratis, natuurlijk gaan hier wat kosten ontstaan als je business life is. Deze configuratie stond in een uur of twee.

En nu alles op de Rails gaan zetten. Zie voor een verder gids van mijn (en uw?) ambities: Exponential Organizations.

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes