Milblogs: het Pentagon in de problemen

MilBlogEen van de belangrijkste factoren in oorlog is beeldvorming. Generaals en regeringsleiders zijn in heden en verleden altijd bezig geweest met de controle van het nieuws. Al zolang er oorlog is, wordt door beide partijen een positief, onkwetsbaar beeld uitgestraald worden. Alles onder controle.
De berichtgeving van het oorlogsgebied naar de mensen thuis duurde vroeger maanden. De meeste teksten en films over de oorlogen van de laatste eeuw werden na de oorlog samengesteld of vrijgegeven. Televisie veranderde de oorlog in Vietnam, CNN werd populair door zijn verslaggeving van de 2 Irak-oorlogen. Nog wel allemaal journalisten-werk. Maar dat is aan het veranderen.
Over de woestijn van het Midden-Oosten is inmiddels een elektronische deken gelegd waar individuen, zowel Amerikanen als tegenstanders, handig gebruik van maken. De tools: mobiele telefoon, digitale camera, game- consoles en laptop. En er wordt natuurlijk geblogd: MilBlogging. De (vooral) mannen in het zand en in de tenten schrijven de ervaringen van zich af. In het artikel The Blogs of War in een recente Wired beschrijft John Hockenberry de strijd die het Pentagon aan het voeren is om deze golf van real live verslaggeving onder controle te krijgen. Interessante blogs om eens te bekijken: Mudville Gazette, Blackfive en A line in the Sand

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes