robotreading

Hamsteren kan ook met boeken: over robots en onze toekomst.

Mijn valkuil en voordeel is dat ik makkelijk en vooral gratis aan boeken kan komen. Daar staat wel een prestatie tegenover: het maken van een blogpost op managementboek.nl. Ik heb verder een brede belangstelling. Dat gaat van ICT (mijn werk aandachtsgebied), over geschiedenis naar literatuur en weer terug over creativiteit en projectmanagement. En nog zowat meer. Soms komt er wat leuks langs, lees ik bij bijpassend, aanvullend en verdiepend. En opeens heb je zomaar een stapeltje over één thema, Robots en onze toekomst, gehamsterd. Een hooggewaardeerde redacteur bij Harvard Business Press leerde mij langgeleden dat als je over een thema vijf boeken hebt gelezen je wel deskundig bent.

Gehamsterd dus, negen titels maar liefst. Er wordt veel gepubliceerd over onze toekomst en de rol van techniek daarbij. Techniek wordt doorgaans concreet gemaakt aan de hand van voorbeelden met robots. De rol van software, internet en Artificial Intelligence (AI) wordt minder vaak aan de orde gesteld. Voor journalisten is dat ook minder concreet te maken.

Jaren was dit het domein van futurologen en science fiction boeken en films. Met zelfrijdende auto’s en de berichtgeving over de dreigende werkeloosheid die techniek met zich mee lijkt te brengen, is het een actueel thema geworden. Alleen, veel mensen hebben lang in ontkenning gezeten. De zelfrijdende auto komt er niet, hij is er. Dat de grote merken als Ford, Volkswagen ed nu hun ontwikkelingen vol op elektrische en zelfrijdende auto zetten betekent dat het voorwerk al, succesvol, is gedaan. O.a. Google en Tesla hebben de aanlooprisico’s genomen.

In een ander domein: banken zijn al jaren voornamelijk ICT-bedrijven. De bank van de toekomst is een online/mobiele dienstverlener waar geen gebouw van is of mensen achter een balie zitten. FinTec is één van de snelst groeiende startup thema’s.

Nieuw? Onverwacht! Zeker niet. Ik heb The Third Wave van Alvin Toffler erbij gepakt. Allemaal netjes voorspelt. In 1980. Globalisatie en internet waren net geboren. Het was een kenner die (samen met zijn vrouw) al eerder blijk had gegeven over goede onderbouwde voorspellende gaven te beschikken in Future Shock. Het is bijna een ENG boek om te lezen.

Nu is het 2017 en de digitalisering is tot volle wasdom gekomen. Mijn stapeltje dat dat weerspiegelt:

Blockchain revolution – Don & Alex Tapscott
The Inevitable – Kevin Kelly
Homo Deus – Yuval Noah Harari
Digitale stormvloed – Brenno de Winter
De robots komen eraan – Wouter van Bergen
Het tweede machinetijdperk – Erik Brynjolfsson & Andrew Mcafee
Rise of the Robots – Martin Ford
Robot aan het stuur – Jochanan Eynikel
10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen – Bas van de Haterd

Het hele domein van die boeken is onderwerp van mijn werk (docent HBO-ICT). Binnen het domein ICT zit je midden in die storm. Technische ontwikkelingen zijn er continue en studenten werken er bijna als vanzelfsprekend mee. Wat hiermee in onze samenleving gebeurt, is minder zichtbaar. Zelfs voor mij. De eerste internetgolf, de jaren ’90, was alles met e.  E-commerce, e-books, e-health, eBay. In de tweede werd alles met i. De trend werd gezet door Apple met zijn iPod, iPhone en iPad. En de laatste jaren wordt alles weer smart. Smartwatches, smart cities en Smartworld. Smart is weer net anders dan e en i. Het integreert hardware en software in allerlei alledaagse zaken gecombineerd met data. Het hangt aan Internet of Things, neurale netwerken etc.  en zo ontstaan geïntegreerde oplossing die ons leven comfortabeler en/of beter maakt.

De boekenverzameling hierboven genoemd is grofweg te verdelen in drie groepen. Titels die wat algemener gaan over wat er kan gebeuren als techniek een nog diepgaandere rol in ons leven en samenleving krijgt. The inevitable bijvoorbeeld. Kevin Kelly publiceert als futuroloog ook al decennia over wat ons te wachten staat. Doorgaans correct.
De tweede groep gaat over de mogelijkheden van deze techniek, robots, blockchain etc. Vader en zoon Tapscott bijvoorbeeld houden zich met de (verborgen) krachten van de blockchain bezig. Don Tapscott is een hooggeacht kenner van de mogelijkheden van internet. Paradigm Shift uit 1993 markeerde de omslag naar internet als middel voor bedrijfsplatform. De derde groep gaat over de gevolgen voor werk en samenleving. Hier komt o.a. ethiek om de hoek kijken. Robot aan het stuur is zo’n boek.

Voor mij staat de komende weken in het teken van het lezen van (een deel) van deze boeken. Een aantal is al aan de orde geweest vorig jaar. Maar er zijn diverse ontwikkelingen. Met name de ethische vraagstukken, nieuwe inzichten in onze toekomst en de kansen die er zijn voor nieuw werk hebben mijn belangstelling.

 

 

 

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes