Print

Hulpvraag voor het Techatelier

Ik wil jullie hulp vragen voor een project waar ik mee bezig ben: Het Techatelier. Lees verder en als je me kunt en wilt helpen neem gerust contact met me op voor vragen ed. Mail naar b.w.weegenaar@windesheim.nl of bel 06-52585555 . En deel, want samen vormen we een immens netwerk. Hulp kan uit onverwachte hoek komen.

Het Techatelier moet een fysieke plek worden in de stad waar kinderen van 10 – 14 jaar workshops en onderwijs in ICT en techniek kunnen volgen. Binnen het Techatelier wordt i.s.m. onderwijs- en kennispartijen een programma opgesteld en uitgewerkt dat ook bruikbaar wordt voor basis- en voortgezet onderwijs op gebieden die binnen de 21e eeuwse vaardigheden centraal staan: communicatie, digitale geletterdheid, design – en computational thinking. Het Techatelier zal lesprogramma’s bieden, onderzoek verrichten, deskundigheid en hulpmiddelen bundelen. Ik vergelijk het met de rol van het zwembad waar kennis en kunde verzameld is en beschikbaar gesteld wordt voor gebruik en onderzoek. Daarmee draagt het Techatelier bij tot het vergroten van die skills en hopelijk meer keuze voor techniek in hun toekomstige leven.

Het Techatelier wordt een fysieke plek in een stad waar kinderen hun ontwerpen en producten kunnen etaleren. Natuurlijk kan dat ook online op programmeerplatformen

Inmiddels zijn de eerste twee workshop georganiseerd en gegeven: met Minecraft uit een escaperoom ontsnappen en Ozobots programmeren. Er is een samenwerking met de Onderwijsroute 10-14 in Zwolle die concreet in het schooljaar 2017 – 2018 als vraag heeft één dagdeel ICT en techniek onderwijs. Het programma voor het eerste jaar: Lego League, programmeren met Scratch, Geodata en een project met drones.

Er is uiteraard samenwerking met diverse opleidingen, lectoraten en programma’s binnen Windesheim. Daar zal en hoeft het niet bij te blijven. Het is een begin, maar we zoeken nog veel meer:

– een fysieke locatie in het centrum van Zwolle;
– kennispartners die de inhoud van het programma verder willen brengen en actueel houden. ICT bedrijven bijvoorbeeld die enorme kennis en netwerken bezitten;
– onderwijskundige en educatieve partners, docenten bij MBO’s en HBO’s, die mee willen denken in het programma en het brengen tot een landelijk bruikbaar programma voor modern ICT en techniek onderwijs voor kinderen van 10 – 14 jaar. Er moet op dit vlak nog veel gemaakt en beschikbaar gesteld worden;
– uiteindelijk ook wat middelen, materialen en geld want we denken lange termijn.

Op al deze gebieden lopen onderzoekjes en zijn er activiteiten. Maar om de ambities voor het komende schooljaar, minimaal één atelier en een uitgewerkt en geïmplementeerd programma, hebben we nog een hoop hulp nodig.

Op de hoogte blijven: bekijk de Facebook pagina

 

 

 

 

 

 

 

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes