The Icarus Deception: doe kunst en zet door

icarusIn een recente post, Oude managementboeken, gaf ik aan mijn “oude” boeken maar eens te gaan lezen.

Eerst Seth Godin, marketinggoeroe, die de afgelopen jaren vele titels naar zijn lezers heeft gestuurd. Helaas zijn Whatcha gonna do with that duck  of Your turn. Ook The Icarus Deception uit 2012 was nog niet interessant genoeg. Nu heeft Godin een doelgroep die geen bezwaar heeft zijn werk in het Engels te lezen. Maar toch.
Kunst en doorzetten. Dat is wat Seth voor ogen heeft om ons te leren in dit boek. Icarus vloog niet te hoog. Icarus was geleerd om laag te vliegen, maar Icarus overtrad een regel en luisterde niet. Is ons geleerd, niet luisteren, dan wordt je gestraft. Maar Icarus mocht van zijn vader ook niet te laag vliegen, dan kon hij neerstorten. Dus Icarus koos voor het onbekende risico. De consequenties zijn bekend. Godin wil dat we in opstand komen en de regels doorbreken door kunst te maken. En kunst voor jezelf maken is geen kunst. Kunst deel je en is pas kunst als anderen er iets aan hebben.
Godin hanteert veel definities van “art”: “Art is the unique work of a human being, work that touches another.” Of “Art is the act of pointing a light at the darkness. Before you turn on the light, you have an idea what you’re about to see, and once you know what you’re ging to see, it’s no longer dark.” Kunst kan alles zijn wat orgineel is en door mensen gebruikt en bewonderd kan worden.
Godin hanteert een stijl staccato schrijfstijl. Korte hoofdstukjes, columns. Korte actieve zinnen. Makkelijk boekje. Reuze moeilijk om uit te voeren. Kunst maken is één. Falen, volhouden, verbeteren, onder de aandacht brengen, volhouden, omgaan met kritiek. Kunst kan erg moeilijk zijn.

Bij Godin vind je motivatie om te innoveren en je eigen werk te maken. Binnen of buiten de grenzen van je organisatie. Maar vooral om grenzen te doorbreken. Levensgevaarlijk is dat, in tegenstelling tot Icarus, meestal niet. Bevrijdend wel. Voor technieken van motivatie, volhouden, niet opgeven en omgaan met tegenslagen. Daarvoor moet je niet bij Godin zijn.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes