80% in IJsland, het Kruger Park door en weer 6 bomen geplant

Bij elke 20% zou ik laten horen hoe het op IJsland is. Het 80% punt ligt al weer even achter me (bijna 90%) dus de eindstreep van ruim 1.300 kilometer is in zicht. Van punt 60% wandel je langs de zuidkant van IJsland met aan je linkerkant water (Noorse Zee) en aan de rechterkant de grootste gletsjer van Europa de Vatnajökull. Een immense ijsmassa met daaronder vulkanen die soms actief zijn. Met enorme gevolgen. Lavastranden en diepe kraters met helder blauwe meren zijn daar het gevolg van. Fantastische landschappen voor films. Denk bijvoorbeeld aan Games of Thrones. Een overzicht is hier te vinden.

De zuidkant van IJsland was lang (tot midden vorige eeuw) bijna uitsluitend per boot bereikbaar. De 1, de rondweg die ik nu beloop, was er nog niet, en wat houten bruggen over rivierinhammen waren in de winter en bij veel smeltwater niet begaanbaar. Plaatsen als Vik Ijsland waren slechts kleine dorpjes. Natuurschatten als zwarte lavastranden, Diamond Beach waar grote ijsblokken door de stroming het strand op worden geduwd en daar langzaam smelten. Deze ijsblokken bevatten water dat honderden jaren oud is.

Nu nadert Selfoss, één van de grotere plaatsen op ruim een uur van Reykjavik, met de auto😊 Vorig jaar was ik in Selfoss, en hopelijk ook deze zomer. We vonden het zo mooi in dit land dat we nog een paar weken terug gaan. Het stuk 60-80% daar zullen we niet komen. We gaan naar de fjorden in het noord-westen en via de F26 aan de noordkant langs de Vatnajökull.

In de tussentijd ben ik virtueel samen met de kinderen naar het Krugerpark gewandeld. Dit was op zich leuk, maar digitaal een matige ervaring. Op ruim 400 kilometer konden duizenden wandelaars op Streetview één beest spotten. The Conquerers Events gaat hem herzien. Het levert wel een mooie medaille op.

In het totaal dus 6 bomen weer gepland. Na de zomer eens kijken welke ik dan ga lopen. Hopelijk komen er nog een paar uitdagende aan de komende drie maanden. On I go, step by step.

Lees ook:
Virtueel gestart in Reyjkavik
20 procent and walking
Myvatn

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes